04.11.2010

Analyse av avisartikkel

Hei!

Her er analysen jeg har skrevet, hvor jeg analyserte de estetiske virkemidlene i en avisartikkel om en bokanmeldelse av "Løftet".

Anmeldelsen finnes ikke på Internett, men dere kan lese en annen anmeldelse av boken her.

Problemstilling: Gjør de estetiske virkemidlene noe med vår oppfatning av selve anmeldelsen?

Bokens forfatter, Christian Refsum.

- Bokanmeldelse - ”Løftet” av Christian Refsum, Klassekampen fra 9.10.2010.

Anmeldelsen er en sammensatt tekst i form av skrift og bilder. Det er to bilder i artikkelen; et lite bilde av romanens omslag helt i starten av teksten, og et større bilde (et fotografi) som er plassert under teksten. Det største bildet avbilder en ås hvor teksten ”følger” landskapet. Dette gjør anmeldelsen mer kunstnerisk og understreker at teksten dreier seg om ”romankunst”. I tillegg fungerer layouten her som et blikkfang, man blir nysgjerrig og trekkes mot å lese anmeldelsen.

Journalisten har valgt å bruke underoverskrifter, noe som gjør teksten mer oversiktlig. Bildetekster er imidlertid ikke tatt i bruk. Romanomslagsbildet trenger selvfølgelig ingen undertekst, det taler for seg selv. Fotografiet behøver ingen selvstendig presentasjon, det fungerer som en salgs ”støtte” eller illustrasjon for selve teksten. I og med at teksten i anmeldelsen er formet etter bildet nederst på siden, gir selve utformingen av artikkelen oss et inntrykk av tema og handling i boken fra anmeldelsen.

Det brukes hovedsakelig sort i fargesettingen, som vanligvis brukes i aviser, men det forekommer også to ord i rød og fet skrift; ”Antiautoritær” og ”roman” – disse to ordene understreker viktige poenger i artikkelen. Det ene, ”roman”, gir et viktig signal til leseren, det gir informasjon om hvilken sjanger som anmeldes. Uttrykket ”antiautoritær” er, i følge anmelderens oppfatning, viktig å formidle om forfatteren. Derfor velger hun å utheve det. Røde overskrifter er, i alle fall i tabloidpressen, ofte et signal om noe skandaløst, men her gir det heller et positivt inntrykk. Den røde fargen fungerer også som et blikkfang som drar leseren mot teksten.


Håper dere likte analysen!
---Fanny

5 kommentarer:

  1. Eva Murray4/11/10 21:53

    Så mange bra poenger du har fått med deg her! Jeg tenker egentlig ikke så mye på det visuelle uttrykket når jeg leser avisartikler, men analysen din kommer til å få meg til å bli mer oppmerksom på dette.

    Stå på videre!

    SvarSlett
  2. Dette var bra, Fanny! Det virker veldig vanskelig å analysere estetiske virkemidler i en avisartikkel, men jeg synes du klarte det kjempefint! :)

    SvarSlett
  3. Yeah, drit fett........ Du er sykt svett

    SvarSlett
  4. Takk! :)
    (fuck deg valdiss)

    SvarSlett
  5. Veldig fint at du kaller det en sammensatt tekst! Kanskje er jeg fjern, men hvor er lenken til selve artikkelen? Eller finnes den ikke på nett (det tror jeg vel ikke). Bilde er bra, altså, MEN jeg ville gjerne ha funnet selve anmeldelsen på en enkel måte. Valg av avis er også interessant - har det farget anmeldelsen, tror du?

    SvarSlett